Ota kaikki irti työmatkapyöräilystä

Voisiko työsuhdepyörä mullistaa sinunkin arkesi? Asiantuntija vinkkaa parhaat pyörämallit ja kertoo, miten pääset alkuun.

Työmatkapyörän valinta – näin valitset Suomen sääolosuhteisiin sopivan pyörän ja varusteet

Voisiko työmatkapyöräily mullistaa sinunkin arkesi? Asiantuntija vinkkaa parhaat pyörämallit ja kertoo, miten pääset alkuun.

Olet ehkä huomannut muutoksen työpaikalla, katukuvassa tai kaveripiirissä. Työmatkapyöräilyn suosio on kasvanut viime vuosina kohisten.

Viimeistään koronavuodet houkuttelivat monet vaihtamaan julkisen liikenteen pyörään. Ihmiset kokeilivat sähköpyöriä ja ihastuivat. Euroopassa jo pitkään vallinnut buumi on tullut Suomeen jäädäkseen.

Iso vaikutus on ollut polkupyöräedulla, jonka moni yritys on ottanut käyttöön. Se mahdollistaa työsuhdepyörän hankkimisen verovapaasti 1200 euroon saakka.

Helkaman Vantaan Tammistossa sijaitsevan showroomin myymäläpäällikkö Harri Helin toteaa edun madaltaneen kynnystä sähköpyörän hankintaan.

– Polkupyöräetu on räjäyttänyt kysynnän. Uusia työsuhdepyöriä tilataan päivittäin, 99-prosenttisesti sähköpyöriä.

Pyöräily on terveellistä, edullista ja ekologista

Ei tarvitse ihmetellä, miksi töihin pyöräillään nyt innokkaasti. Positiivisten vaikutusten lista on pitkä.

Työmatkalla saa samalla hoidettua päivittäisen liikunnan ja ulkoilun kiireisessä arjessa. Pyörällä pääsee nopeasti paikasta toiseen ilman ruuhkissa jumittamista.

– Helsingin keskustaan on helpompi ajaa pyörällä Baanaa pitkin kuin lähteä luovimaan sinne omalla autolla ruuhkaisilla teillä, toteaa Helin.

Bensan hintaan ja parkkimaksuihin kyllästyneet ilahtuvat pyöräilyn edullisuudesta. Pyörän ostamisen jälkeen sen käytöstä ei juuri kerry kuluja.

Toisille pyörällä liikkuminen on vihreitä arvoja tukeva valinta. Sähköpyörä voi olla vaihtoehto autolle tai perheen kakkosautolle.

Helinin mukaan pyöriä hankitaan eniten noin 5–15 kilometrin mittaisia työmatkoja varten.

– 20–30 kilometrin etäisyydetkin onnistuvat sähköpyörällä, varsinkin jos matkaa ei tarvitse taittaa ihan joka päivä.

Sähköpyörä on autoa edullisempi kulkupeli, ja pyöräillessä kuntokin kohoaa.
Sähköpyörä on autoa edullisempi kulkupeli, ja pyöräillessä kuntokin kohoaa.

Työmatkapyörän valinta – mitä ottaa huomioon pyörää valitessa?

Itselle sopivin pyörä löytyy helpoiten koeajamalla. Työmatkapyörän valinta kannattaa tehdä yhdessä myyjän kanssa jolloin mittaillaan sopiva rungon korkeus ja säädetään ohjaustankoa.

Jos asiakkaalla ei ole mielessä tiettyä pyörämallia, lähdetään sopivaa vaihtoehtoa etsimään erilaisten kriteerien avulla. Asiakkaalta kysytään toiveita esimerkiksi ajoasennon, vaihdemäärän sekä käsi- tai jalkajarrujen suhteen.

– Pyörän valinta riippuu pitkälti siitä, onko sillä tarkoitus ajaa kaupungissa vai maastossa vai molemmissa. Selvitämme myös, minkä pituista matkaa asiakas suunnittelee ajavansa, kertoo Helin.

Jos työpaikalle johtavalla reitillä on paljon korkeuseroja, kannattaa valita sähköpyörä jossa moottorissa on enemmän vääntöä.

– Työmatkan pituus vaikuttaa siihen, millaisen akun sähköpyörä vaatii. Pitkille matkoille ihmiset toivovat wattituntimäärältään ja kapasiteetiltaan isoja akkuja, joita ei tarvitse ladata joka päivä.

Pyöräilykypärä ja lukko ovat ehdottomia hankintoja työmatkapyöräilyä aloitettaessa. Pyörää voi myös varustella oman käyttötarpeen mukaan. Pyörään kiinnitettävät varusteet tuotavat lisää mukavuutta työmatkoille. Lisävarusteina myytävissä takakoreissa ja pyörälaukuissa saa kuljetettua läppäreitä ja vaihtovaatteita.

– Pimeitä aamuja ja iltoja varten tarvitaan hyvät valot. Kännykkä ohjaustangossa mahdollistaa puhelut ja reittiohjeiden seuraamisen matkan aikana.

Kotimaiset pyörät Suomen olosuhteisiin

Osa työmatkapyöräilijöistä hyppää pyörän selkään ympäri vuoden. Silloin on rauhoittavaa tietää, että Helkaman kotimaiset pyörät on suunniteltu Suomen sääolosuhteita varten.

– Helkaman pyörissä käytetään laadukkaita komponentteja, jotka kestävät loskaa ja suolaa. Kaikki sähköpyörät kasataan Hangon tehtaalla alusta loppuun, sanoo Helin.

Asianmukaiseen vaatetukseen ja varusteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun sää muuttuu haastavammaksi.

– Nastarenkaat ovat talvella ehdottomat. On myös hyvä muistaa, että pakkanen syö sähköpyörän akkua tavallista nopeammin ja siten vaikuttaa sen toimintamatkoihin.

Työmatkapyörän valinta, mitä ottaa huomioon?
Sähköpyörä voi olla hyvä vaihtoehto autolle tai perheen kakkosautolle. 

Sähköpyörät tutuiksi showroomilla

Helkaman showroom-myymälä Vantaalla on hyvä paikka aloittaa, jos haaveissa on työmatkapyöräily uudella menopelillä. Monille sähköpyörä on vielä uusi ja jännittävä asia, mutta asiantuntevilta myyjiltä löytyy aina apua ja vastauksia.

Helin toivoo, että asiakkailla olisi matala kynnys saapua liikkeeseen tutustumaan pyörämalleihin.

– Esittelemme mielellämme sähköpyöriä ja opastamme kädestä pitäen eri toiminnallisuudet niin sähkö- kuin tavallistenkin pyörien osalta. Lähes koko mallisto on esillä ja kaikkia pyöriä saa koejaa.

Tänä keväänä asiakkaille on voitu jakaa hyviä uutisia: sähköpyörien saatavuutta kiusannut komponenttipula on jo helpottunut. Muutamia suosituimpia malleja lukuun ottamatta toimitusaika on lyhentynyt reilusti.

Parhaat sähköpyörät työmatkapyöräilijälle


Suomalaiset sähköpyörät Hangosta!

Suomalaiset sähköpyörät Hangosta!

Helkama on yli 100-vuotias suomalainen perheyritys, joka valmistaa nykyaikaisia ja korkealaatuisia sähkö- ja polkupyöriä Suomessa. Hangon tehtaallamme valmistuu vuosittain yli 25 000 pyörää aina kaupunkifillareista maastopyöriin, mutta tänä päivänä keskitymme olemaan eritoten sähköisen pyöräilyn suunnannäyttäjä.

Helkama Jopo logo KTM logo

Tilaa uutiskirje

Kuule uutuuksista, tapahtumista ja parhaista pyöräilyvinkeistä ensimmäisenä!

Hyväksyn henkilötietojen käytön uutiskirjeen jakelua varten

Valitse näytettävät kentät
  • Kuva
  • Hinta
  • Tekniset tiedot
Klikkaa vertailun ulkopuolelle, jos haluat piilottaa vertailun
Vertaa